FAQ

Algemeen

Op welke dagen wordt het evenement gehouden?

In Houten wordt de avondvierdaagse op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag gelopen. Er is geen inhaaldag

Wie doen er zoal mee aan de avondvierdaagse?

Onder de lopers van de Avond4daagse tref je een bonte mix van mensen aan die van wandelen houden. Naast scholen en individuele wandelaars zien we ook sportverenigingen en organisaties die jaarlijks meelopen. De routes van 15 km zijn zeer geschikt voor wandelaars die zich willen voorbereiden op langere wandeltochten.

Is de Avond4daagse ook leuk om individueel te lopen?

Jazeker! Doordat de Avond4daagse tegenwoordig vooral bekend is onder schoolgaande jeugd wordt gedacht dat het een evenement voor kinderen is. Maar dat is helemaal niet zo! De Avond4daagse is er voor jong en oud, voor iedereen die het leuk vindt om vier avonden achtereen een route van 5, 10  of 15 kilometer door het mooie Houten en omgeving te wandelen. Door jaarlijks van startlocatie te wisselen zie je iedere keer weer een ander stukje van Houten.

Gaat de Avond4daagse door bij slecht weer?

Vaak is het gelukkig mooi weer als de Avond4daagse eind mei of begin juni wordt gelopen. De organisatie houdt de weersomstandigheden goed in de gaten. Op de website van de Avond4daagse, of via het X-account @A4dHouten en Facebook is meer informatie te vinden of er wordt gestart.

Is het nodig om te trainen voor de Avond4daagse?

Als je een beetje sportief bent aangelegd en regelmatig een stukje wandelt dan is de 5 km lopen geen probleem. Dat is ongeveer een uur lopen. Als je twijfelt kan je als voorbereiding voorafgaand aan de Avond4daagse een uur lopen en kijken hoe dat bevalt.

De 10 km komt al snel neer op zo’n twee uur flink doorstappen. Wie dat niet gewend is, gaat dat zeker voelen na een paar dagen. Het helpt dan om voorafgaand aan de Avondvierdaagse alvast een poosje te beginnen met korte wandelingen na het avondeten. Zo bouw je conditie op en went je lichaam aan dagelijkse avondwandelingen.

Vanaf welke leeftijd kan je de 10 km routes lopen?

Dit gebeurt in het algemeen vanaf 8 jaar of groep 5. Hiervan kan worden afgeweken door bijvoorbeeld alle kinderen van groep 5 nog de 5 kilometer te laten lopen en vanaf groep 5 10 km. Ook als kinderen motorisch minder goed zijn in lopen is het geen probleem om met de 5 km mee te doen. Als kinderen voor het eerst met de 10 km meelopen en hier eigenlijk te veel moeite mee hebben, mag worden overgestapt naar de 5 km. Het gaat voor de kinderen vooral om het plezier in lopen en de gezelligheid om dit met zoveel mogelijk klasgenoten te doen. Wordt er in een groep gelopen, bijvoorbeeld met de school? Dan kan de school zelf aanvullende “regels” opstellen. 

Is er EHBO aanwezig?

Op ieder van de drie startlocaties zijn op dinsdag tot en met donderdag twee medewerkers van de EHBO aanwezig. Zij fietsen langs de routes en kunnen herkend worden aan de gele hesjes.

Op vrijdagavond zijn vier medewerkers van de EHBO aanwezig. Als er onderweg iets gebeurt wat er ernstig uitziet twijfel dan niet om contact op te nemen met 112 voor medische assistentie.

Wat doen jullie aan verkeersveiligheid?

Houten is als fietsstad ook uitermate geschikt om te wandelen, omdat er bijna geen kruisingen zijn van langzaam verkeer met drukke autowegen. Onder de Rondweg zijn tunneltjes aanwezig waardoor er geen drukke wegen overgestoken hoeven te worden. Hierdoor kunnen de wandelaars ook genieten van het mooie buitengebied rondom Houten.
Op invalswegen (inprikkers) en op drukkere wegen zoals “De Molen” zijn altijd twee of drie verkeersregelaars aanwezig om de wandelaars veilig te laten oversteken.

Wordt er onderweg gestempeld?

Op dinsdagavond tot en met donderdagavond wordt er op de 5 en de 10 km routes gestempeld. Als je een stempelpost mist dan is dat geen probleem, de organisatie controleert niet op stempels.

Organisatie

Aansluiting bij landelijke organisatie?

De Avond4daagse Houten is aangesloten bij de Koninklijke Wandelbond Nederland KWbN. De KWbN helpt ons om de veiligheid van de wandelaars en de toeschouwers te vergroten door onder andere weerinformatie op maat aan te bieden. Leden van de Avond4daagse Houten zijn aanwezig bij het landelijke overleg waar deelnemende organisaties hun ervaringen delen.

Zijn er nog vacatures??

Als je interesse hebt om ons te helpen met de organisatie neem dan contact met ons op. We gaan graag het gesprek aan.

Inschrijven

Wanneer en waar kan ik inschrijven?

Inschrijven kan via de school of rechtstreeks bij de organisatie van de Avond4daagse. Op het tabblad “Inschrijving” vind je hierover meer informatie. Als je meerdere wandelaars als groep wil inschrijven kom dan langs op de inschrijfavond of neem contact op per email: info@avond4daagsehouten.nl

Via de website kan je op dit moment nog niet inschrijven, we zijn daar wel mee bezig.

Hoe schrijf je als school in?

De aanmelding gebeurt in eerste instantie op school zelf. Hierna geef je de totalen per afstand en aantal keer meelopen door. Als school ben je verantwoordelijk om te controleren of iedereen ook daadwerkelijk de afstand heeft gelopen op alle dagen.

Kan ik ook één avond meelopen?

Ja hoor dat kan, schrijf je dan in bij het startbureau op de avond die je wil lopen. Na afloop krijg je een vaantje.

Zijn er ook inhaaldagen?

In Houten lopen we van dinsdag- tot en met vrijdagavond. Er is geen inhaalavond.

Wandeltips

Wandeltips, hoe bereid ik me het beste voor?

Kijk eens op:

https://avond4daagsehouten.nl/wandeltips/
https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/meelopen-met-een-avondvierdaagse-bereid-u-zo-voor/

https://www.wandel.nl/wandelagenda/avond4daagse-een-wandelfeestje-voor-iedereen
https://www.kwbn.nl

Sponsoren

Kan ik de Avond4daagse Houten sponsoren?

Sponsoring vinden we fijn. Dit kan bijvoorbeeld met een vermelding op de website. Doordat we met een beperkt aantal vrijwilligers de Avond4daagse organiseren stellen we het wel op prijs dat dit voor de organisatie geen extra werk oplevert.

Ook mogen de activiteiten van de sponsors geen vertraging opleveren bij het defilé en letten we scherp op dat er niks wordt uitgedeeld wat later weer langs de route wordt teruggevonden.

Stuur een email naar info@avond4daagsehouten.nl om met ons in contact te komen.

Startlocaties

Waar start de Avond4daagse in Houten?

De Avond4daagse start vanaf drie locaties. De startbureaus zijn te vinden op:

  1. Weteringhoek (WH): Hefbrug 7 in de kantine van korfbalvereniging Victum.
  2. De Polders: Basisschool “De Plantage” (PL), Plantagepolder 1 in de hal van de school.
  3. Kruisboog (KB): Sporthal de Kruisboog, Kruisboog 15 in de kantine van volleybalvereniging Taurus.
    Op de laatste wandelavond start iedereen vanaf de Kruisboog.
Welke afstanden kan ik lopen?

Vanaf alle drie de locaties kan je 5 of 10 km lopen. Alleen vanaf de Weteringhoek is het mogelijk om ook 15 km te lopen. In totaal zijn er per avond zeven verschillende routes.

Routes

Waar kan ik de routes vinden?

Op de website https://avond4daagsehouten.nl staan de routes onder het tabblad “Startlocaties en Routes”. Door op de gewenste route te klikken wordt de route gedownload en kan deze als pdf bestand worden ingezien. Boven iedere routebeschrijving staat de startlocatie en de vertrek- en aankomsttijd. De organisatie heeft ervoor gekozen om de routes niet meer afgedrukt op het startbureau neer te leggen om verspilling van papier te voorkomen. Indien gewenst kan je de route zelf thuis alvast afdrukken of gebruik maken van de gpx-bestanden waardoor je de route op de telefoon met aanwijzingen kunt volgen. Op het startbureau staan wel displays met een QR-code. Door deze met de telefoon te scannen kom je direct bij de juist route uit.

Wat kan ik met de gpx-bestanden bij de routes?

Aan de hand van een gpx-bestand krijg je instructies tijdens het wandelen. Hiervoor is een wandelapp op mobiel of tablet nodig. Meer informatie over wandelapps is hier te vinden.

Vergeet niet om voor de wandeling de accu van de mobiele telefoon of tablet volledig op te laden.

Gaan Lopen

Hoe werkt de startkaart?

Individuele lopers en groepen krijgen bij inschrijving een bewijs van inschrijving. Deze lever je in bij het startbureau voordat je gaat lopen. Je ontvangt dan een startkaart met daarop het dagnummer terug. Na afloop lever je dit kaartje weer in en krijg je het bewijs van inschrijving weer terug. Dit herhaalt zich de volgende wandelavond. Op deze manier heeft de organisatie zicht welke wandelaars zijn vertrokken en weer terug zijn. Als een bewijs van inschrijving na afloop niet wordt opgehaald dan neemt de organisatie contact op met het 06 nummer dat op de kaart staat om te informeren waar de wandelaar zich bevindt.

Hoe laat bewijs van inschrijving ruilen voor startkaart?

Als je 10 km loopt dan kan je het bewijs van inschrijving tussen 17:30u en 17:45u omruilen voor de dagkaart.
Bij de 5 km is dat tussen 18:00u en 18:15u. De startkaarten worden niet eerder afgegeven, omdat de organisatie wil voorkomen dat wandelaars te vroeg vertrekken.

Hoe laat kan ik op di, wo en do starten met lopen?

De 15 km start vanaf 17:00u tot 17:30u
De 10 km start vanaf 17:30u tot 18:00u
De   5 km start vanaf 18:00u tot 18:30u

Op de routes van de 15 km staan geen verkeersregelaars, op de andere routes wel. Als er te vroeg wordt gestart, dan kan het zijn dat de posten van de verkeersregelaars nog niet zijn bemand of de medewerkers van de EHBO nog niet aanwezig zijn.

Wat zijn de starttijden op vrijdag?

Op vrijdag start de 10 km vanaf 17:30u tot 18:00u vanaf de Kruisboog. Er wordt dan een route gelopen van 5 km. Daarna begint het defilé om precies 19:30u.

De 5 km start op vrijdag om 19:30u als het defilé vertrekt.

Niet alle 15 km-lopers vinden het fijn om in het defilé mee te lopen. De 15 km heeft daarom op vrijdag meerdere opties:

  1. Het lopen van een route van 15 km (zonder defilé) door Bos Nieuw Wulven.
  2. Het lopen van 10 km en daarna om 19:30u aansluiten bij het defilé voor de laatste 5 km.

10 km-wandelaars die het defilé liever niet willen meelopen kunnen ervoor kiezen om de route van 10 km te lopen.

Defilé

Hoe werkt het defilé op vrijdag?

Op de laatste wandelavond worden de wandelaars met muziek begeleid als zij langs het Gemeentehuis lopen waar de Burgemeester klaar staat om een high-five te geven. Om alle wandelaars en begeleiders te kunnen opstellen is het grote parkeerterrein op de Kruisboog vrijgemaakt voor de wandelaars. Op het parkeerterrein zijn vier grote vakken gemaakt waarin de wandelaars worden opgesteld. Op de website zijn onder het tabblad “Startlocaties en Routes” documenten opgenomen met de opstelling van het defilé en de startvolgorde. De individuele wandelaars en enkele kleine groepen stellen zich op achter het eerste muziekkorps dat klaarstaat voor de BasicFit. Precies om 19:30u starten we en worden de scholen omgeroepen om aan te sluiten.

Waar en tot hoe laat kan ik mijn auto parkeren tijdens het defilé op vrijdagavond?

Er is op vrijdagavond geen plek om auto’s te parkeren op het parkeerterrein van de Kruisboog. Vanaf 17:00u worden er ook geen auto’s meer doorgelaten en is de Binnenweg afgesloten. Vanaf dit moment kunnen er ook geen auto’s meer door die nog een drankenpost voor scholen willen inrichten. Het is wel mogelijk om op de Molen (Kantorenpark Molenzoom) te parkeren. Via het tunneltje langs het nieuwe appartementencomplex bereik je dan lopend het startterrein van het defilé. Vanaf 21:00u is de Binnenweg weer open voor autoverkeer.

Waarom lopen er niet meer muziekkorpsen mee?

Tegelijkertijd met de Avond4daagse in Houten wordt ook vaak in omliggende dorpen een avondvierdaagse gelopen. Hierdoor is het aantal beschikbare korpsen beperkt. Daarnaast vinden steeds meer korpsen het niet prettig om 5 km te lopen in vaak warme omstandigheden met zware instrumenten. Daarom tref je de korpsen de laatste jaren steeds vaker langs de route aan waar zittend gespeeld wordt.

Medailles

Als ik als individuele loper meeloop, waar haal ik dan mijn medaille op?

Medailles kunnen op vrijdagavond worden opgehaald. Vanaf 18:45u is in de hal van Volleybalvereniging Taurus een tafel opgesteld waar medailles opgehaald of geruild kunnen worden. Vergeet niet om bij de 5 km eerst het bewijs van inschrijving in te leveren bij het startbureau waarop je de startkaart met nummer 4 (dagnummer) weer terugontvangt. De startkaart met nummer 4 kan vervolgens worden omgeruild voor een welverdiende medaille.

Kinderen die via school zijn ingeschreven ontvangen de medaille van de school.

Ik heb het verkeerde medaillenummer doorgegeven. Kan ik mijn medaille ruilen?

Medailles kunnen op vrijdagavond worden geruild. Vanaf 18:45u is in de hal van Volleybalvereniging Taurus een tafel opgesteld waar medailles geruild kunnen worden. De meeste medailles met gangbare nummers zijn op voorraad.